FOTOGRAFIJŲ PARODA „KŪNAS“

Pagaliau prisiruošiau ir lietuviškai pasidalinti mintimis apie vieną reikšmingiausių ir gražiausių mano kūrybinio gyvenimo puslapių – trečią surengtą asmeninę fotografijų parodą, įvykusią Italijoje.

2018 m. nuostabus Kalabrijos menininkas ir be galo plačiai mąstanti asmenybė Alfredo Granata pakvietė mane surengti asmeninių darbų parodą (man tai buvo trečioji, bet pati įsimintiniausia, paroda). Šį renginį dedikavau Mamai, kurios neturiu nuo 2012-ųjų. 

Savo darbuose spinduliuoju savo santykį su moteriškumu bei asmeninį žvilgsnį į moterį, - visiškai priešingą nei įprastas susiformavęs pasaulio požiūris, vyravęs vakar, šiandien, bet, - visa širdimi tikiuosi, - ne rytoj. Fotografijose kūnas yra nuogas, tačiau aš jį matau rafinuotai, prabangiai, su begaliniu susižavėjimu, didžiule pagarba ir be menkiausio vulgarumo. Šie darbai simbolizuoja aktyvų mano kvietimą, skatinimą ir pavyzdį, kaip reikia gerbti nuostabiai gražią moterišką prigimtį ir pačią būtybę.


Šiai dienai dėl pandemijos diktuojamų draudimų esu priversta stabtelėti. Kai tik pagerės situacija, nuogo kūno tematiką gvildensiu dar labai plačiai ir aktyviai. Ta proga, šiandien, juodu ant balto fiksuoju gražiausius prisiminimus, įvykusius mano mylimiausių kūrinių pristatyme pietinės Italijos žmonėms.


Prisiminimai, kurie liks manyje visam gyvenimui.

Šis fotografijų ciklas yra nebylus pasakojimas apie sapnus, kančią, bet tuo pačiu tai yra istorija apie didelę ir plačią vidinę šypseną. Trumpai tariant - daug kontrastinių, be galo jautrių emocijų bei išgyvenimų vienu metu.

Paroda pavadinimu „Kūnas“ – tyli istorija apie svajones, kančią ir šypseną. Joje kalbama apie pagarbą viskam: pagarbą kūnui, sielai, žmogui, moteriai, motinai, gyvybei, visam pasauliui, kančiai bei pagarbą visai kūrinijai.


Pagrindinė parodos mintis yra visų mūsų lygybė ir akcentavimas, kad būtent šito faktoriaus niekada nereikia pamiršti.

Parodą „Kūnas“ sudaro 12 nespalvotų moters kūno fotografijų, atspausdintų ant drobės (6 - 70x50 cm; 6 - 40x40 cm). Kūriniuose su meile atskleidžiau itin subtilų šviesų ir šešėlių žaismą.

Apie tai, ką aš norėjau pasakyti savo kūriniais, yra viena, tačiau mane be galo pradžiugino paties Alfredo pasisakymas apie šiuos mano kūrinius.

„Meninės fotografijos kūrėja Piki Pikitorija pristatė fotografijos darbų ciklą pavadinimu „Kūnas“. Drobėje, griežtai išlaikant baltos ir juodos spalvos žaismą, yra atkuriami moteriško kūno kontūrai, apgaubti jaunų kūnų gausa ir patosu, įgaunančiu siurrealistinius mėnulio peizažus. Trečioji akis kūrėjai – svarbios misijos vaidmuo, kurios užduotis, tarsi, yra lengvo, besiskleidžiančio žmogiškojo kūniškumo atradimas. Piki Pikitorijai foto kamera yra kosminis, modernus ir šiuolaikiškas laivas „APOLLO 11“, kuris, minkštučiais, mėnulį primenančiais peizažais nusileidęs moteriškoje planetoje, atlieka specialias, kiekvienam kontūrui atskirai priskirtas misijas, spinduliuojančias smalsumą KŪNO tyrinėjime.  

Šviesa („Lux“) yra be galo svarbi prerogatyva meniniame kūrinyje, o Piki Pikitorija įrodo, kaip giliai įsisavino šį įrankį. Fotografijų ciklas „Kūnas“ pasižymi:

atradimų ir nuolatinių nuotykių skoniu;

įspūdinga ir ryškia įtaiga, sukurta sugebėjimo matyti trimate dimensija, padedančia pilnai atskleisti kūno grožį;

asketišku ir meditaciniu pozų išpildymu.

Meilės šviesa, sklindanti Iš Rytų, įrodanti, kaip puikiai kūrėja įsisavino svarbaus, praeityje neretai prakeiktuoju vadinto Vakarų tapytojo Caravaggio pamoką, kuris, tapdamas visiems matomos išpirkimo malonės simboliu, sugebėjo išskleisti ir suvienyti konstruktyvią ir simbolinę funkcijas.

Fotografijos menas Piki Pikitorijai yra malda, klausymasis, išraiška Kūne. Piki Pikitorija mato ir įamžina grynąjį meną, sugebantį sukelti gilią meilę gyvenimui. 

Tai kūnai, kurie įgyja svarbių atradimų vertę. Kiekviename kadre, įamžintame, sakytum, pačiu paprasčiausiu spragtelėjimu, tarsi yra parašyta: „Čia, Žemės planetoje, pėdsaką paliko žmogus, atėjęs taikiai ir vardan visos Žmonijos.“

CHROMA artecontemporanea

Alfredo Granata

P.s. Visus, susidomėjusius šiais darbais ar norinčius ateityje turėti kažką panašaus su savo atvaizdu, kviečiu rašyti pikipikitorija@gmail.com

Ačiū už dėmesį.

Piki

 

Komentarai

Populiarūs įrašai