TYLUS PASAKOJIMAS APIE MANO PASAULĮ

 Tai yra tylus pasakojimas apie tai, kas yra jautru, švelnu ir gražu. Tai yra pasakojimas apie mano pasaulį, kurį susikūriau tam, kad turėčiau galimybę gyventi dvasinėje ramybėje. Šiame pasaulyje yra tylu, tačiau visuomet skamba muzika. Čia gyvena ramybė, tačiau nuolatos skamba tikras juokas. Šiame pasaulyje gyvena niekam nematoma, bet visiems juntama meilė.

Tikras grožis slypi, tikiu, viskame – pradedant nuo paprasto, ant kelio gulinčio akmens, iki tobulai netobulo kūrinio – žmogaus. Mažas paradoksas – tikras grožis gyvena kiekviename mūsų ir būtent nuo jo priklauso grožis aplinkui. Jei mano mintys yra gražios ir mano akys aplink save žvelgia mylinčiu ir taikiu žvilgsniu, - man pavyks viskame pamatyti grožį.

Beklaidžiojant interneto platybėse, aptikau vieną, sauso ledo kuriamų nufotografuotų dūmų fragmeną. Ilgai sukaustyta žiūrėjau į šį, sakytum, nereikšmingą vaizdą. Mačiau ir širdies kontūrą, ir dalį sparno. Kilo noras pabandyti prie šio stebuklo prisiliesti savo fantazija ir ranka ir visai netrukus prieš akis iškilo įspūdinga drugelio figūra.


Kūryba manyje teka instinktyviai. Niekada neatsidėkosiu Gyvenimui ir Dievui už tai, kad man ją padovanojo. Galimybę kurti vertinu kaip pačią didžiausią savirealizacijai skirtą dovaną. Kūryba – yra gyvenimas.

Po šio mielo bandymo kilo noras sukurti daug daugiau vaizdinių, fotografuojant būtent dūmus. Atrodytų juokinga - kas tokio įspūdingo gali slėptis elementariame dūme. Jis teka, putoja, kelia susižavėjimą savo sunkiu tekėjimu pažemiui ir juk būtent čia slypi visas jo kuriamas efektas. Ogi ne. Ne tik čia. Galiu gražiai palyginti dūmus ir ugnį – abu šie gyvi procesai fotografijoje yra mistiški, kadangi ugnies liepsnos ir dūmų siūlės kuria sekundėmis trunkančius fantastiškiausius piešinius – tereikia tik spėti juos fiksuoti kamera ir vėliau aikčioti bei žavėtis rezultatu.

Ant sauso ledo užpilamas karštas vanduo leidžia ledo granulėms užvirti. Pakanka vien sodraus kunkuliavimo garso, kad automatiškai būtum įtraukiamas į realų mistikos pasaulį. Štai paprastas vaizdas, kurį pavadinau Gimimu. Tarytum embrionas, besiformuojantis švelniame, bet ryškiame kūne.

Gimimas


Dažnai šiuose dūmuose iškyla įvairių paukščių figūros. Pažiūrėkite, kaip, elementaraus šviesos kontrasto dėka, išryškėja šių figūrų kontūrai. Pirma figūra yra originalas, antroje ir trečioje palaipsniui mažinamas šviesos kontrastas.


Rezultate išryškėja trys paukčių galvyčių kontūrai, žvelgiantys į skirtigas puses. Matome fantastišką vaizdinę skulptūrą, kuri kviečia susimąstyti ne tik apie paukščius, bet ir apie gyvenimą – skirtingi žmonės - skirtingi gyvenimo keliai; skirtingi laikotarpiai – skirtingi išgyvenimai ir t.t.



Na, o paties paukščio figūra simbolizuoja skrydį, kuris, tiek dvasinis, tiek emocinis, tiek mentalinis, tiek fizinis mūsų kasdienybėje yra labai svarbus.

Paukščiai


Šioje fotografijoje tereikėjo pridėti tik akytę – ir gyvatė pilnai baigta.

Gyvatė


Sudėjus dvi tos pačios fotografijos versijas veidrodiniu principu, galiu pasijuokti, kad pavyko sukurti rentgeno nuotrauką.

Rentgenas


Tylus, mistiškas, tarytum medūzų šokis, simbolizuojantis be galo daug. Viena iš mano fantazijų, interpretuojančių šią fotografiją, yra gyvenimo pradžios, tekėjimo ir pabaigos vizualizacija, skaičiaus 4 vyravimas (turintis daug svarbos pasaulyje), vyriško prado sąjunga su švelniu ir elegantišku moterišku pradu. Everything depends from you and your fantasy.

Gyvenimas


Šioje nuotraukoje panaduojau pirmojoje matytą embriono figūrą ir to paties objekto kartojimo pagalba pavyko sukurti formavimosi procesą, kurį tarytum stebi keturios (vėl skaičiaus 4 dominavimas), pavadinkime, tėviškos, figūros.

Formavimasis


Žmogus mūsų pasaulį niokoja be menkiausio gailesčio. Žaloja gamtą ir vieni kitus. Pasauliui reikia pagalbos, o žmogus jam jos tikrai nesuteiks. Šioje fotografijoje vaizduoju antgamtinę būtybę, kuri simbolizuoja tyrą vaikišką meilę ir norą jaukintis bei žaisti mylint, kuri kartu su kosmine medūza švelniai rankose laiko mūsų planetą Žemę ir perkelia ją į kitą lygmenį – ten, kur jai bus saugu ir kur ji bus mylima bei saugoma.

Pabėgimas


Originalus vieno tekančio dūmo vaizdas. Sodru, mistiška, gražu.

Transformacija


Šio rezultato pavadinimą po jo sukūrimo palikau jūsų vaizduotei. Kaip ir aiškiai matoma nežemiškos būtybės forma. Vėlgi – šviesos kontrasto padidinimas ir veidrodinis principas kartais daro stebuklus.


Kaip gi, įkritus į kontaktą su dūmais, minimaliai neprisiliesti prie Pelenės istorijos?.. Viena gražiausių pasakų, kurios nuostabi muzika iki šiol skamba mano ausyse.

Pelenės kurpaitė


Aš ir manasis vidinis aš. Dažnai pasitaikanti dvikova, monologas, begalės klausimų – kokiu būti geriau.

Kuris esi?

Neretai jaučiamės taip, tartum mūsų energiją siurbia kažkas kitas. Dėl to labai svarbu ją saugoti ir patiems sugebėti ją pasikrauti tuo, kas patinka mums patiems. Vienas iš labai svarbių dalykų yra atradimas to, kas teigiamai pripildo mūsų dvasią ir emocijas.

Įkrova  


Sugebėjus atrasti tai, ateina išsilaisvinimo jausmas. Nuotraukos yra dvi. Čia šiek tiek pridėjau ir savo plunksnos. Dūmų kalne matoma išsilaisvinančios sielos emocija.



Na, o žvelgiant makrostruktūriškai, matome, kad toji išsilaisvinusi emocija gimdo dar vieną – dar giliau paslėptą laisvę. Taip ir gyvenime yra – pradėjus laisvinti savo vidinį aš, į laisvę mūsų pačių didžiai nuostabai išsiveržia daug daugiau nei vienas vidinis aš. Matoma dar viena paukščio figūra.

Išlaisvinimas


Skritulys yra tobulumo forma. Jo ir dūmų juostų pozicija yra taikos ir amžino tekėjimo simbolis. Įsižiūrėjus į fotografiją, matoma paukščio figūra, kuri savyje, rausvame fone neša analogišką mažo paukčiuko figūrą. Šį vaizdą pavadinau Motina, ir manau papildomo komentaro nereikia. Visi žinome, ką reiškia Motina. Visi žinome, kad privalome Ją gerbti, nes taip, kaip Ji, niekas ir niekada mūsų šioje žemėje nemylės. Visi tai žinome, bet vienetai tai darome. Kodėl? Gal būtų pats laikas atsikvošėti?..

Motina


Žaismas su šviesos kontrastu tęsiasi ir išryškėja jūrinio arkliuko figūra. Ilgai žvelgiau į ją. Kažkas viduje šauktė šaukė, kad ši, fantastiškai jautri fotografija yra negyva, nors, daugelis man tam ir paprieštarautų. Aš esu maksimalistė ir iš visko bandau ištraukti maksimalios kokybės šaknį. Taip ir čia. Štai, štai ko reikėjo gyvąsčiai įpūsti – širdies. Žmogiškos širdies. Gyvenime lygiai tas pats – kur nėra širdies, bet koks grožis yra miręs.

Jūros arkliukas


Toli nuo žemiškų problemų, toli nuo visų klausimų ir kančių kitoje erdvėje, kaip pavyzdžiui, galaktikoje, iškyla gigantiškos mistinės gražios ir tobulos figūros.

Erdvėje


“Random“ ritmu, griežtu ir šaltu, kaip tiksi automatinis metronomas, viena po kitos keičiasi bauginančios figūros. Jos – tekančio gyvenimo simbolis. Tik ar jį jausime visa savo esybe, ar, vis dėlto, matysime praeinantį pro šalį – tai tik mūsų pačių pasirinkimas...

Laikas

Ačiū visiems, kas skyrėte laiko ir pabuvote mano pasaulyje. Vertinkime kiekvieną dieną ir mylėkime vieni kitus.

Šilčiausi sveikinimai šių metų švenčių proga.

P.s. Ačiū www.sausasledas.lt už suteiktą galimybę kurti. 

Piki

 















Komentarai

Populiarūs įrašai