MEILĖS STEBUKLAS

Šiandien yra penktadienis – puiki diena skirti laiko nuostabiam ir unikaliam jausmui – meilei. Argi galėtų egzistuoti mano blogas „MENAS MYLĖTI” be šios temos? :) Tikrai ne.


Ilgai svarsčiau ir nusprendžiau, - kalbant šia tema vaizdinei medžiagai pasitelkti tik savo asmenines fotografijas, tokiu būdu sustiprinant kiekvieno išgyvento žodžio prasmę. 

Per beveik 40 gyvenimo metų man teko girdėti ir skaityti begales fantastiškų dedikacijų šiam jausmui, sukurtų įvairių šalių ir sričių menininkų, filosofų, teologų. Dedikacijos meilei tampa gražiausiais kūriniais, paliečiančiais net giliausias jausmines stygas.
Ko verta vien poezija meilės tema!..


MYLĖTI – KAIP?
Kad ir koks profesionalus būtų vertimas, vistik tai yra vertimas. Kadangi esu įsitikinusi, kad nėra nieko tikresnio ir gražesnio nei kūrinio skaitymas ar klausymas orginalo kalba, lietuviškoje šios mano blogo temos versijoje kelis cituojamus kūrinius keliu originalo kalba (mes, lietuviai, šias kalbas žinome puikiai). Itališkoje versijoje, šalia originalų, pateiksiu ir vertimus.
Vos prakalbus apie meilę, asmeniškai man, prieš akis iškyla Aleksandras Puškinas ir jo žymusis, be galo stiprus kūrinys, patvirtinantis faktą, kaip nuostabu yra mylėti:

„Я помню чудное мгновенье:
Передо мной явилась ты,
Как мимолетное виденье,
Как гений чистой красоты.
В томленьях грусти безнадежной,
В тревогах шумной суеты,
Звучал мне долго голос нежный
И снились милые черты.
Шли годы. Бурь порыв мятежный
Рассеял прежние мечты,
И я забыл твой голос нежный,
Твои небесные черты.
В глуши, во мраке заточенья
Тянулись тихо дни мои
Без божества, без вдохновенья,
Без слез, без жизни, без любви.
Душе настало пробужденье:
И вот опять явилась ты,
Как мимолетное виденье,
Как гений чистой красоты.
И сердце бьется в упоенье,
И для него воскресли вновь
И божество, и вдохновенье,
И жизнь, и слезы, и любовь.”

Šie keli, be galo skambūs ir prasmingi žodžiai yra tobula savo grožiu odė meilei. Kaip nuostabiai autorius sugebėjo žodžiais išreikšti šį, pasaulinėje žmonijos istorijoje pagrindinio dėmesio sulaukiantį ir nesibaigiančių diskusijų bei mokslinių tyrimų objektu esantį jausmą.


MEILĖ YRA FENOMENAS
Aš meilę vadinu stebuklinga ir “viršžemiška“ apraiška. Šios išvados priėjau ilgus metus stebėdama save, žmones ir santykius tarp jų. Meilės jausmą patyrėme, ko gero, visi, tik, deja, vienetai mūsų sugebėjome suvokti: koks iš tikrųjų galingas yra šis jausmas, kur slypi jo išskirtinumas ir kodėl jis buvo ir yra toks svarbus? Kodėl yra parašyta tiek nuostabių traktatų, skirtų būtent meilei? Jei tai būtų tik paprastas prieraišumo ir simpatijos kitam asmeniui jausmas, juk jis nebūtų taip aptarinėjamas ir aprašomas, kaip yra realybėje. Tas, kas pažino tikrąjį meilės jausmą, puikiai suvokia, kad jis pats (žmogus) daugiau niekada nebus toks, koks buvo iki tol. Tai apraiška, tai dvasinis turtas, tai penas kūnui ir sielai kiekvieną gyvenimo dieną.


MEILĖ. APIE JĄ KALBA
“Jei kalbėčiau žmonių ir angelų kalbomis, bet neturėčiau meilės, aš tebūčiau žvangantis varis ir skambantys cimbolai.
Ir jei turėčiau pranašystės dovaną ir pažinčiau visas paslaptis ir visą mokslą; jei turėčiau visą tikėjimą, kad galėčiau net kalnus kilnoti, tačiau neturėčiau meilės, aš būčiau niekas.
Ir jei išdalyčiau vargšams visa, ką turiu, jeigu atiduočiau savo kūną sudeginti, bet neturėčiau meilės, - nieko nelaimėčiau.
Meilė kantri, meilė maloninga, ji nepavydi;
meilė nesididžiuoja ir neišpuiksta.
Ji nesielgia netinkamai, neieško savo naudos, nepasiduoda piktumui, pamiršta, kas buvo bloga, nesidžiaugia neteisybe, su džiaugsmu pritaria tiesai.
Ji visa pakelia, visa tiki, viskuo viliasi ir viską ištveria.
Meilė niekada nesibaigia.“ – tai yra citata iš Naujojo Testamento, laiško Korintiečiams. Kaip nuostabiai šiame laiške kalbama apie meilę!..

Nei prieš išgirstant šią citatą, nei po susipažinimo su ja, man neteko girdėti nieko gražesnio, tikresnio ir paprastesnio. Šioje laiško dalyje aš atradau nuostabiai supaprastintą paaiškinimą, kas vis tiktai yra meilė.


MEILĖ ŽMONIJOS ISTORIJOJE
Kiek dėmesio mene yra skiriama meilei?
Tai vienintelis jausmas visame žmonijos egzistavimo laikotarpyje, sulaukęs ir vis dar sulaukiantis tiek daug visų sričių menininkų, filosofų, teologų dėmesio.
Ir vistiek, paklaustas, kas yra meilė, žmogus dažniausiai kiek sutrinka, kadangi neturi vieno bei tiesmuko atsakymo į šį klausimą.


MEILĖ YRA UNIKUMAS
Kuo mes, žmonės, skiriamės nuo kitų gyvybės apraiškų žemėje? – Esame vienintelė gyvybės forma, gavusi dovaną mylėti.
Meilė yra unikumas, didžiausias laimėjimas, gyvenimo prasmė, kasdienybės variklis, kiekvieno žmogaus svajonė, daugelio siekiamybė, pati galingiausia jėga.


MYLĖTI - KAIP?
“I am thinking of you in my sleepless solitude tonight
If it's wrong to love you then my heart just won't let me be right
'Cause I'm drowned in you
And I won't pull through without you by my side
I'd give my all to have just one more night with you
I'd risk my life to feel your body next to mine
'Cause I can't go on living in the memory of our song
I'd give my all for your love tonight
Baby can you feel me imagining?
I'm looking in your eyes
I can see you clearly vividly emblazoned in my mind
And yet you're so far like a distant star I'm wishing on tonight
No, I can't go on living in the memory of our song
I'd give my all for your love tonight”

Kiekvieną kartą išgirdusi šį Mariah Carey kūrinį “My all”, nenoromis pradedu šypsotis. Kodėl? Muzika ir balsas dainoje sukuria nepaprastai gražią harmoniją.
Šypsausi dėl žožių, kuriais atlikėja simboliškai kreipiasi į mylimą asmenį. Šis meilės „tipas“ (pavadinkime jį taip), yra pradinė meilės stadija, kada fizinis artumas nugali visus kitus savotišką priklausomybę sėjančius simptomus. Laimingas tas, kuris sugeba nuo šio atspirties taško pakilti į žymiai gilesnius ir platesnius jausminius vandenis.



KĄ REIŠKIA MYLĖTI?
Mylėti – reiškia:
šypsotis,
jausti vidinę ramybę,
išgyventi dvasinę harmoniją,
keliauti mintimis,
be jokių trukdžių keliauti laiku,
svajoti,
apkabinti svajonėmis,
tikėti, net jei suvokiama, kad tai ir liks viltimi,
kasnakt jausti šilumą,
kasdien širdyje justi deginantį karštį,
nepasiduoti,
rasti jėgų visose, net ir sunkiausiose situacijose,
neturėti pykčio,
jausti gailestį,
nejausti neapykantos,
pamiršti nuoskaudas,
atleisti,
atsilaisvinti,
pakilti į kitą suvokimo lygmenį,
nesisavinti,
paleisti,
nesmerkti,
neapkalbėti,
suvokti laisvės svarbą,
linkėti gero,
gyventi.


MYLĖTI KĄ?
Širdyje turint šį fantastišką jausmą, nejučiomis jį pradedame spinduliuoti visai aplinkai. Tiesiog jauti, kad žmogus, stovintis ar sėdintis šalia, skleidžia švarią meilės energiją. Be jokios abejonės, meilės jausmo gimimą mumyse, dažniausiai, pagimdo kitas žmogus. Tačiau, tai yra tik gimimas. Atsargiai ir atsakingai kultyvuojamas meilės jausmas, nepriklausomai nuo kito žmogaus buvimo ar nebuvimo šalia, išauga į be galo nuostabų jausmą, besitęsiantį visą gyvenimą, suteikiantį jėgų ir padedantį gyventi nuostabioje harmonijoje su savimi ir aplinkiniu pasauliu....
...kadangi tikras meilės jausmas pabaigos neturi.


Piki

 

 


Komentarai

Populiarūs įrašai